Gold filled sieraden

Wanneer is iets officieel van goud

Puur goud van 24kt is zo zacht dat je er met je tanden een afdruk in kan maken. Acht en negen karaat is te laag en is daarom in Nederland officieel geen goud meer. Terwijl dit in Duitsland en Engeland wel nog mag.

Dat verschilt dus ook per land/ cultuur/ lokale regelgeving. Als ook wat daar op die plek voor sieraden het meest gangbare gehalte is voor goud.

Wat wél overal hetzelfde is, is hoe hoger het karaat:

 • hoe puurder het goud en ook
 • hoe geler in kleur het goud is en
 • hoe gevoeliger voor slijtage (omdat het zachter wordt).

En andersom geldt, hoe lager het gehalte karaat en hoe meer andere metalen in de sieraden verwerkt zitten, hoe minder geel én hoe harder het goud wordt. En hoe duurzamer en slijtvaster de sieraden ook zijn.

  Wat is gold filled precies?

  Zo werkt dit ook bij Gold Filled sieraden, ook wel bekend onder de naam 'Rolled gold', het meeste gold filled hier in Europa zijn sieraden met een gehalte van 14kt, waarmee het dus ook al een stuk harder en slijtvaster is dan puur goud. Dit betekent een gehalte van +/- 60% aan goud. Bij 18kt is dat +/- 75%.

  En gold filled sieraden bestaan nog uit een basismetaal, een stuk goedkoper metaal in het midden (meestal messing), waar een dikke laag goud omheen zit. Deze twee lagen van messing en goud verbinden ze door een proces van hoge temperatuur en hoge druk met elkaar.

   

  Uitleg gold filled sieraden en andere soorten edelmetalen sieraden

  Afb. De vier soorten gouden sieraden

   

  Dit zorgt zo voor een hard, slijtvast en betaalbaar soort sieraden waar je als je voorzichtig bent decennialang mee doet. Met alle kwaliteiten die je wil terugzien in je juwelen en een stuk lagere prijs doordat er minder goud in zit.

  Voordelen van gold filled sieraden

  • Hoge kwaliteit, duurzaam en slijtvast.
  • De lage prijs, een stuk goedkoper dan echt gouden sieraden
  • Kleurvast en blijft decennialang net zo mooi als toen je het kocht
  • Hypoallergeen; ook geschikt als je metaal-allergie hebt

  Verschillen tussen gold filled en gold plated

  Gold Plated heeft naar verhouding meestal een groter deel basismetaal in het midden en een dunnere laag goud er overheen. Er zijn verschillende soorten Gold Plated die variëren in de dikte van de laag goud. En zo ook in prijs en levensduur.

  Bij gold filled sieraden is de hoeveelheid gebruikt goud sowieso tussen de 5 tot 10 x zo hoog als bij gold plated sieraden. En dat zie je ook terug in de prijs, maar belangrijker ook in de slijtvastheid en de levensduur.

  Gold Filled gaat veel langer mee. Uit ervaring weten wij dat gold filled sieraden ongeveer drie keer zo lang mee gaan als gold plated sieraden. Het blijft gewoon langer goed en mooi.

  Hoe onderhoud je je gold filled sieraden?

  Af en toe afspoelen, droog deppen en oppoetsen met een poetsdoekje dat geen krassen kan geven, kan natuurlijk allemaal prima.

  Andere schoonmaakmiddelen zijn; een tandenborstel of schoonmaakmiddelen dit niet schuren. Maar zorg in ieder geval dat je geen bleek of andere chemische schoonmaakmiddelen gebruikt.

  Voor de maximale levensduur van je sieraden is en blijft ons advies:
  zo min mogelijk met zeep en water in contact in contact brengen je sieraden.

  Net zoals dat geldt voor hogere karaats en zachtere gouden sieraden. Hoe minder er mee gebeurt, hoe minder snel het slijt.

  Welke soorten sieraden zijn er nog meer?

  Goud op zilveren sieraden worden ook veel gemaakt in de juwelen-wereld, dat is als basis echt zilver 925 met daar overheen een laagje goud, die ook dun of dik kan zijn. Helaas is het wel zo dat deze goud op zilveren sieraden uiteindelijk zilver worden omdat het gouden laagje er op den duur toch vanaf zal slijten, en je uiteindelijk alleen het zilver er onder over houdt.

  Als de laag goud dik genoeg en het basismetaal is van zilver sterling, dan mag het artikel ook 'Vermeil' heten, maar dan moet de laag minstens 2.5micron goud bevatten (+ min. vijf keer dikker dan gold plated). Dit gaat wel meerdere jaren mee, maar uiteindelijk is het nog steeds minder duurzaam dan Gold Filled. 

  Gold filled sieraden hebben net als goud een keurmerk

  Daarnaast moeten gold filled sieraden, net als echt goud, gekeurd worden. Waar mogelijk zit er ook altijd een merkje/ stempel in de sieraden*. Deze stempel krijgen de gold filled sieraden alleen als ze voor minimaal 5% (1/20e deel) van het totale gewicht uit goud bestaan.

  * - De meeste kleine kraaltjes en onderdeeltjes zijn zo klein, dat zo'n stempel er niet op past. Maar bij de inkoop van de metalen/ kralen is het natuurlijk wel duidelijk om welk materiaal en om welke verhoudingen goud en messing het precies gaat. Zodat zowel inkopers als eindgebruikers weten waar ze voor betalen.

  Blinckstar is expert in gold filled sieraden

  Vrijwel alle metalen onderdelen in onze collecties maken we al bijna 15 jaar van Gold Filled materiaal. We verkopen ook echt zilveren, gouden en goud op zilveren sieraden maar dit is maar een klein deel van onze collectie.

  Wij maken al onze sieraden met de hand, met een team van fantastische dames uit de omgeving, die stiekem veel liefde in elke afzonderlijke creatie stoppen.

  Nou.. zo stiekem is het eigenlijk niet eens.., dat merk je wel als je het sieraad om doet.

  Check al onze sieraden; armbanden, kettingen, oorbellen en nog veel meer in onze webshop. De nieuwe collectie is onderweg.